SR P4 Västernorrland: USAs sanktioner kan slå hårt mot Kubal i Sundsvall

Radio interview with Anton Löf.

Kubal i Sundsvall drabbas av USA:s sanktioner mot Ryssland där Kubals ryska ägare ingår. Från den 17 april kommer inte råvarubörsen i London handla med aluminium från företaget.

Kubal har med anledning av detta stoppat alla leveranser tills vidare, enligt både Sundsvalls tidning och SVT nyheter Västernorrland.

– Kubals vd har ju sagt att det går i dagar och veckor, men det är ju inte månader och år, säger mineralanalytikern Anton Löf vid på RMG consulting.

– Förr eller senare så måste man dra en gräns, det lönar sig inte längre om man inte kan sälja. Det stora problemet här är ju att det är relationerna mellan USA och Ryssland som måste tinas upp, det är inte så mycket Kubal kan göra åt det, säger Anton Löf.

Det finns alternativ, men ingen enkel lösning, enligt Anton Löf. Att sälja direkt till företag och inte passera råvarubörsen skulle vara ett alternativ, men då kommer även det företagets produkter att omfattas av sanktionerna. Kina är en annan möjlig marknad, men svår att konkurrera på prismässigt av flera skäl, där man dessutom får långa och kostsamma transporter.

Finns det skäl att vara orolig för arbetstillfällen i Sundsvall?

– Det är svårt att säga, då måste man titta på hur andra företag klarat sanktionerna hittills och det kan jag inte uttala mig om, säger Anton Löf.

P4 Västernorrland

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6930060